Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem „leśny mech”

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5
olej 1,5 szklanki
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
szpinak mrożony 450 g
cukier 1 szklanka

Masa

śmietana 30% 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
woda 0,5 szklanki
granat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem „leśny mech”

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Szpinak odmrozić, odcisnąć wodę (ja jeszcze dodatkowo go blendowałam, aby ciasto było bardziej jednolite). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Nie przestając wlać olej. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać szpinak i wymieszać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto
2
Z ciasta ściąć wierzch i go pokruszyć.
Krok 2 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto
3
Masa:
Przygotować i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach na puch. Dodać cukier puder, a następnie żelatynę cały czas miksując. Ciasto posmarować masą i posypać okruchami ciasta.
Krok 3 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto
4
Z granatu wyjąć pestki.
Na wierzch wysypać pestki granatu.
Krok 4 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 17.07.2015 13:35
Bardzo interesujący przepis.
Saga123 16.07.2015 18:46
super pomysł na ciasto :)
mirosława4 16.07.2015 17:35
takiego nie jadłam wygląda apetycznie przy najbliższej okazji muszę wypróbować :)
Ola1young 16.07.2015 15:59
ciekawe ciasto ,nie jadłam takiego:)
Gracer 16.07.2015 15:26
lubię takie ciasto
Helena63 16.07.2015 14:40
chyba muszę w końcu zrobić :)
Adamorek 16.07.2015 14:20
lubię ten oryginalny kolor ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak