Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku z piekarnika

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 0,7 kg
marchew 4 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
seler korzeniowy 0,5 sztuki
cebula 1 sztuka
por (biała część) 10 cm
koncentrat pomidorowy 2 łyżi
olej do smażenia ryb
jajko do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
przyprawy

Porada

u mnie rybę po grecku podaje się na ciepło

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku z piekarnika

Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej
Cebule drobno posiekać,por pokroić w krążki.

Rybę umyć,pokroić na mniejsze kawałki,
dowolnie przyprawić( u mnie przyprawa do ryb,sól i pieprz czarny),
panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju.

Na tłuszczu ze smażenia ryby(nadmiar odlać) podsmażyć cebule, dodać reszte warzyw,
liść laurowy,ziele angielskie, sól, pieprz.
Warzywa dusić pod przykryciem około 10 minut( w razie potrzeby podlać wodą)
Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę warzyw,
ułożyć ciasno rybę i przykryć resztą warzyw.
Piec pod przykryciem w 180 stopniach około 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joana 31.01.2023 16:52
Ja surową rybę daję razem z warzywami i wychodzi pyszna.Jest bardziej duszona bo jak wiadomo smażone nie jedt zdrowe.
Jag 20.12.2022 00:25
Dziesiàtki lat tak przygotowywam i była super, najlepsza w rodzinie. Ale „nadejszły” kłopoty cukrxycowe, nadwaga i trzeba odejśç od smażenia i duszenia warzyw w oleju, definitywnie. To będzie duże wyzwanie, a efektu już nie zdążę wybróbować, idę po bandzie. Ale na koniec pożegnam się okrzykiem „Niech żyje tradycyjna ryba po grecku!!!” Taka jak w tym przepisie. Adijos.
kloruś 16.07.2015 08:02
chętnie bym skosztowała!
Czarnula666 14.07.2015 20:54
To jest prawdziwa ryba po grecku, jaka robi moja mama!! :) Pyszności!! :)
Helena63 14.07.2015 19:50
wygląda pysznie :)
mirosława4 14.07.2015 18:00
takiej z piekarnika jeszcze nie robiłam może czas wypróbować :)
monika141 14.07.2015 16:10
pyszna rybka , mniam !
MałaMi89 14.07.2015 14:23
U mnie ryba po grecku jest też na ciepło, prosto z piekarnika. I po przepisie widzę, że prawie tak samo przygotowujemy ;) uwielbiam taką rybcię :)
marcia7 14.07.2015 14:19
taką grecka to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak