Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

skrzydełka kurczaka 1,2 kg
olej do smażenia

Marynata

Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżeczki

Risotto

cebula biała 1 szt
pomidory 2 szt
olej 2 łyżki
ryż 2 woreczki
kostka rosołowa 1 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Kroki postępowania

1
Skrzydełka z kurczaka myjemy i osuszamy z wody. Każde rozcinamy na kawałki w miejscach zgięcia na trzy kawałki. Wyrzucamy część lotną.
Krok 1 - Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto foto
2
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Krok 2 - Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto foto
3
Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aby pokryła z każdej strony.
Krok 3 - Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto foto
4
Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki kurczaka z każdej strony do momentu uzyskania chrupiącej skórki o brązowym kolorze
Krok 4 - Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto foto
5
Cebulę i pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, następnie wsypujemy ryż i mieszamy aby pokrył się warstwą oleju. W następnej kolejności dodajemy pomidory i dolewamy wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Wszystko to dusimy na małym ogniu do momenty aż ryż zmięknie. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
Krok 5 - Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 11.07.2015 09:20
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak