Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 2 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1/3 szklanki
mąka orkiszowa typ 2000 1 szklanka
mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 32 g
jajko 3 sztuki
jabłka 2 sztuki
truskawki świeże ok. 15-20 dkg
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto
2
Do miski wsypać obie mąki, sól i cukier waniliowy, wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto
3
Do sypkich składników dodać jajka i rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto
4
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na 2-4 części. Jabłka i truskawki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Krok 4 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto
5
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, kłaść na nią porcje ciasta.
Krok 5 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto
6
Racuszki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Krok 6 - Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 23.07.2015 12:59
super placuszki
Poison1988 22.07.2015 19:43
Świetne dodatki do racuchów! :)
mirosława4 22.07.2015 14:28
smaczne , zjadłabym :)
dom-agi 22.07.2015 11:31
Uwielbiam takie racuszki!
Ania96 22.07.2015 11:28
dawno nie jadła takich racuszków.te prezentują się pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak