Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z cukinią i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
jajko 3 sztuki
cebula 1/2 sztuki
pieczarki 4 duże sztuki
żółty ser 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z cukinią i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Na patelni lekko rozgrzać masło. Do masła wrzucić cukinię, oprószyć ją ziołami i solą. Smażyć prawie do miękkości.
Krok 1 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do cukinii, zeszklić.
Krok 2 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
3
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cukinii. Smażyć, aż cały płyn odparuje.
Krok 3 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
4
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Krok 4 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
5
Jajka wylać na cukinię z grzybami.
Krok 5 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
6
Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.
Krok 6 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto
7
Patelnię z frittatą wstawić do piekarnika. Zapiekać w 220 stopniach przez ok. 10 minut. Podawać z dowolnym sosem.
Krok 7 - Frittata z cukinią i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 22.07.2015 12:39
takie jedzonko to ja lubię
gosia56 22.07.2015 11:39
na pewno pyszna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak