Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik brzoskwiniowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 7
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

śmietana 30% 330ml
serek mascarpone 250g
cukier puder 5-6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
galaretka brzoskwiniowa

mus

sok brzoskwiniowy
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Lista składników

brzoskwinie w puszce
barwnik spożywczy do ciast
kropelki czekoladowe

Porada

Specjalnie dla Emi :)

Przepis i sposób przygotowania na: torcik brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych białek i miksujemy krótko do połączenia składników.
Krok 1 - torcik brzoskwiniowy  foto
2
Do masy jajecznej dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i pieczemy około 30 min , 180 st. Biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
Krok 2 - torcik brzoskwiniowy  foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i cukier puder. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 wody podanej na opakowaniu i dodajemy do masy. Tak samo z żelatyną.
Krok 3 - torcik brzoskwiniowy  foto
4
Do garnka wlewamy sok z dużej puszki brzoskwiń. Zagotowujemy go. W osobnym naczyniu w 3 łyżkach wody lub soku należy rozmieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodajemy do gotującego się soku i szybko mieszamy.
Krok 4 - torcik brzoskwiniowy  foto
5
Masę ściągamy z ognia i dodajemy pomarańczowy barwnik do uzyskania koloru.
Krok 5 - torcik brzoskwiniowy  foto
6
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy alkoholem lub dowolnym sokiem ( można nawet wodą z cukrem ). Wykładamy warstwę kremu i układamy pokrojone brzoskwinie.
Krok 6 - torcik brzoskwiniowy  foto
7
Następny biszkopt również nasączamy, wykładamy warstwę musu oraz kawałki brzoskwiń.
Krok 7 - torcik brzoskwiniowy  foto
8
Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Resztą kremu pokrywamy górę i boki. Dekorujemy wg uznania.
Krok 8 - torcik brzoskwiniowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 22.07.2015 22:42
pięknie wyszedł :)
adelajda 22.07.2015 15:55
Pyszny torcik :)
Mama niejadka 22.07.2015 15:41
Śliczny torcik
inka2012 22.07.2015 15:32
pychota!! :)
bietka 22.07.2015 14:14
pyszny torcik :)
mysza75 22.07.2015 14:10
jakie to dobre na deser
Ola1young 22.07.2015 13:10
poproszę o porcyjkę ;)
Ania96 22.07.2015 11:29
piękny torcik :)
Aannkaa82 22.07.2015 11:07
apetyczny torcik :)
RenataZ-et 22.07.2015 09:17
fajnie wygląda
Justi2401 22.07.2015 09:11
Piękny i na pewno przepyszny torcik :)
Motorek 22.07.2015 08:39
pyszny torcik
Krystyna32 22.07.2015 07:58
wygląda pysznie
Ewelina1991 22.07.2015 07:23
ładny torcik
Krzysztof15 22.07.2015 05:59
smaczny torcik
monikaT83 21.07.2015 23:58
cudowny torcik:)
Ada-Gaba 21.07.2015 23:54
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak