Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana wątróbką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4 szt
wątróbka drobiowa 300 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
ryż ugotowany 100 g
cząber 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smau
ząbek czosnku 1 szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana wątróbką

Kroki postępowania

1
Cukinie wydrążyć, nasolić i zostawić na 20 minut. Jeśli puści sok to odlać.
Krok 1 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
2
Wydrążone środki z cukinii oraz watróbkę i pokrojoną w piórka cebulkę dusić na odrobinie oleju.
Krok 2 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
3
Wymieszać razem ryż, przecier, uduszoną wątróbkę oraz zioła. Doprawić do smaku soloa oraz pieprzem.
Krok 3 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
4
Zmiksować razem z jajkiem. Masa nie musi być gładka, nawet lepiej jeśli zostanę grubsze kawałki.
Krok 4 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
5
Gotową masą faszerować cukinie. Ułożyc w naczyniu do pieczenia i podlać szklnaką wody.
Krok 5 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 1 godziny. Najpierw pod przykryciem czyli na przykład pod folią aluminiową a przez ostatnie 20 -25 minut bez przykrycia.
Krok 6 - Cukinia faszerowana wątróbką foto
7
Podawać na gorąco. Smacznego.
Krok 7 - Cukinia faszerowana wątróbką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 21.07.2015 13:18
bardzo ciekawa propozycja obiadowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak