Przepis i sposób przygotowania na: Leśne lody jagodowo - lipowe
Do blendera wlać jogurt i śmietanę, krótko zmiksować do połączenia. Połowę odlać a do reszty wsypać jagody, cukier i wanilię. Zmiksować, przelać do pojemnika i wstawić na chwilę do zamrażarki.
Do reszty jogurtu ze śmietaną dodać syrop lipowy, miód i wanilię. Zmiksować, przelać do zmrożonej, włączonej maszynki do lodów i postępować wg zaleceń producenta. Ukręcone lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Bardzo zimną masę jagodową przelać do włączonej maszynki i gdy lody będą częściowo zmrożone przełożyć do pojemnika na przemian z lodami lipowymi. Wstawić do zamrażarki i już nie mieszać.
Bez maszynki: Obie masy zamrażamy osobno. Pamiętać należy o kilkakrotnym mieszaniu. Gdy masy zaczną zamarzać przełożyć je do większego pojemnika na przemian i wstawić do zamrażarki.
Z zamrażarki wyjąć kilka minut przed podaniem.