Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanek

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 60 dag
cukier puder 25 dag
margaryna 25 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Jabłka

jabłka 80 dag
cukier 18 dag
margaryna 4 dag

Mak

mak 1 szkl
jajko 2 szt
margaryna 5 dag
cukier 10 dag
rodzynki 10 dag
skórka pomarańczowa 10 dag

Masa orzechowa

orzechy włoskie 20 dag
cukier 1 szkl
mleko 1/2 szkl
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanek

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto kruche, które następnie podzielić na 4 części. Dwie części rozwałkować i wyłożyć nimi dwie blaszki. Na jedno ciasto wyłożyć mak, a drugie ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka. Rozwałkować dwie pozostałe części ciasta i przykryć jabłka oraz mak. Oba ciasta ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.
Krok 1 - Marcepanek foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie smażyć je wraz z cukrem i margaryną do odparowania soku. Jabłka przestudzić i wyłożyć na cisto.
Krok 2 - Marcepanek foto
3
Mak zalać wodą i gotować przez 5 min, a następnie przecedzić przez sitko i po wystudzeniu zemleć w maszynce dwa razy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną oraz cukrem, nadal ucierając dodać mak. Na koniec dodać pianę z białek oraz skórkę pomarańczową oraz rodzynki i całość wymieszać.
Krok 3 - Marcepanek foto
4
Mleko zagotować z cukrem, a następnie wsypać orzechy, wymieszać, wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać po masy orzechowej.
Na ciasto makowe wyłożyć masę orzechową, przykryć plackiem jabłkowym i wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 4 - Marcepanek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 10.05.2017 15:27
apetyczne kriuche ciasta przełozone jabłkami makiem i orzechami
JOANNA16 28.07.2015 08:13
pychota, uwielbiam go))
Rysia 20.07.2015 14:55
Ciasto zapewne pyszne. Lubię marcepan i dlatego zainteresował mnie przepis, ale gdzie ten marcepan ?!Może gdyby pojawiły się migdały zamiast orzechów, to bliżej do marcepana...
bertpvd 19.07.2015 10:02
uwielbiam marcepan
joanna30 19.07.2015 07:01
Świetne ciasto! Mogę kawałek do kawki? :)
halina17 18.07.2015 23:39
Dobre ciasto.
misia53 18.07.2015 23:28
pysznie wygląda
gusia1000 18.07.2015 23:25
Ciasto na medal.
Czarnula666 18.07.2015 23:22
Wygląda super! Mniam,. zjadłabym :)
Janina 18.07.2015 22:55
Pyszności;)
Sroczka 18.07.2015 22:45
Z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta.
agnieszka214 18.07.2015 22:05
juz mam smaka na takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak