Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 0,25 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
woda zimna 3 l
jajko 1 szt

sos pieczarkowy

pieczarki 1 kg
woda 0,25 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze części. Myjemy zalewamy ziemniaki wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
2
Pieczarki obieramy w ćwiartki i gotujemy w wodzie do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
3
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i miażdżymy na gładką masę. Dzielimy na 4 części.
Krok 3 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
4
Jedną część z masy ziemniaczanej oddzielamy i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko i całość ponownie mieszamy na gładką masę.
Krok 4 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
5
Lepimy z masy krążki z dziurką w środku. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie tak długo aż wypłyną.
Krok 5 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
6
Odcedzamy kluski i zalewamy sosem pieczarkowym. Opcjonalnie doprawiamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Krok 6 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.07.2015 19:19
pyszne jedzonko
Helena63 18.07.2015 13:05
na kluski śląskie mam trochę inny przepis, ale myślę że i te wychodzą dobre :)
agaK. 18.07.2015 12:24
Pyszne, lubię ogólnie sosy grzybowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak