Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe curry z indykiem i mango

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1/2 kg
mleko kokosowe 1 puszka
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
mango 1 sztuka
śmietana kremówka 1 szklanka
natka kolendry
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe curry z indykiem i mango

Kroki postępowania

1
Pierś z indyka kroimy w kostkę, posypujemy mieszanką przypraw curry i dokładnie mieszamy.
Otwieramy puszkę mleka kokosowego, wybieramy za pomocą łyżki gęstą część mleka (tę tłustszą), i dodajemy do mięsa, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli mleko kokosowe w puszce wcześniej zostało wymieszane, i jest jednolite, do po prostu mniej więcej pół puszki mleka dolewamy do mięsa i mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 30 minut.
Krok 1 - Kokosowe curry z indykiem i mango foto
2
Pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy z posiekanym czosnkiem i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 2 - Kokosowe curry z indykiem i mango foto
3
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso z indyka, całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż mięso będzie gotowe.
Krok 3 - Kokosowe curry z indykiem i mango foto
4
Do podsmażonego mięsa dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango. Mieszamy i dolewamy resztę mleka kokosowego i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy posiekaną natką kolendry.
Krok 4 - Kokosowe curry z indykiem i mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.07.2015 12:15
jak na wakacjach w Indiach
zabcia117 09.07.2015 11:06
Pyszny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak