Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Mama i Tata

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt 3 sztuki ( forma 25 x 40 )

jajko 3 x 4 sztuki
mąka pszenna 3 x 1 szkl
cukier 3 x 3/4 szkl
proszek do pieczenia 3 x 1 łyżeczka

krem śmietanowo-czekoladowy

śmietana 30% 700 ml
czekolada mleczna 150 g
biała czekolada 250 g

krem maślany

masło lub margaryna 1 kostka
cukier puder 4-5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżeczka

poncz

cytryna 2 szt
woda 5 szkl
cukier 2 łyżki

dodatkowo

masa cukrowa 1 kg
barwnik spożywczy do ciast
konfitura z czarnej porzeczki
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Mama i Tata

Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę. Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy. Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 09.07.2015 10:51
wygląda przesuper
sammakko 06.07.2015 11:37
Dziękuję bardzo :) Tort przygotowałam na wspólny dzień mamy i taty w przedszkolu. Znikł w 30 minut ;)
bogusia 82 05.07.2015 22:49
Śliczny i pomysłowy:)
monika141 05.07.2015 21:23
super pomysł tort wygląda świetnie
Mniam 05.07.2015 21:13
Jaki śliczny. Takiego jeszcze nie widziałam.
iziona 05.07.2015 17:21
Przepiękny torcik
pati100015 05.07.2015 16:26
rewelacyjny, chętnie spróbuję
irenka 05.07.2015 14:51
śliczny tort,na pewno przepszny
Ola1young 05.07.2015 14:28
aż szkoda go zjeść ;)
Janina 05.07.2015 13:38
Fajny pomysł;)
ewelinapac 05.07.2015 13:08
wyglada świetnie
dom-agi 05.07.2015 12:35
Uroczy tort!
Bernadeta1 05.07.2015 12:31
rewelacyjny torcik, cieszy oko i na pewno pyszny
cukiereczek 05.07.2015 12:22
bardzo pomysłowy i piękny tort
Wacław 05.07.2015 11:31
bardzo ładny ,super pomysł :-)
kasienka23 05.07.2015 10:59
wygląda świetnie!
pestka 05.07.2015 10:54
świetny pomysł
Renataj 05.07.2015 10:53
Torcik małżeński - fajny pomysł:)
IZABELA29 05.07.2015 10:45
jaki fajny
Motorek 05.07.2015 10:36
przepiękny torcik
adelajda 05.07.2015 10:34
po porostu śliczny
Ewelina1991 05.07.2015 09:37
świetny tort
Franciszek 05.07.2015 08:37
Piękny tort
Futka 05.07.2015 08:31
Cudowny torcik. Takie cudo ucieszy oko oraz wszystkie kubki smakowe :D
Maridka19 05.07.2015 07:43
Tort wygląda rewelacyjnie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak