Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
mąka orkiszowa typ 2000 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Owoce

truskawki świeże 500 g
borówka amerykańska 100 g

Piana

białko 3 sztuki
sól 1 szczypta
galaretka jagodowa 1 opakowanie

Dodatkowo

mąka migdałowa 3 łyżki
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną oraz orkiszową, dosypać brązowy cukier, dodać kakao, a także pokrojone zimne masło. Żółtka oddzielić od białek. Na koniec wsypać proszek do pieczenia.
Krok 1 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
2
Wyrobić ciasto na jednolitą masę i dobrze je schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
3
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem wyłożyć 2/3 ciasta.
Krok 3 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
4
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec przez 15 - 20 minut.
Krok 4 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
5
W międzyczasie ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Dodać galaretkę o smaku jagodowym i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 5 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
6
Ostudzone ciasto posypać bułką tartą. Obrać truskawki i poukładać na cieście.
Krok 6 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
7
Na truskawki wyłożyć pianę. Na pianę wyłożyć borówki amerykańskie.
Krok 7 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
8
Wierzch ciasta obficie obsypać mąką migdałową.
Krok 8 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 9 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
11
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 10 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto
12
Smacznego !
Krok 11 - Kruche borówkowo - truskawkowe z migdałową mąką na orkiszu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.07.2015 09:54
Rewelacyjne ciasto , tyle pysznych owoców :)
Janina 03.07.2015 23:53
Super ciacho;)
Bernadeta1 03.07.2015 21:50
bardzo smaczne ciasto
2milutka 03.07.2015 17:54
smaczne ciacho
Anna169Hosz 03.07.2015 16:56
Ciekawa kompozycja smakowa.... musi smakować rewelacyjnie.
mirosława4 03.07.2015 16:42
zjadłabym kawałek
Mniam 03.07.2015 11:41
To ciasto musi być pyszne!
Mama niejadka 03.07.2015 10:33
Super ciasto
Krystyna32 03.07.2015 09:55
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak