Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biskop jasny

jajko 6
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na ciemny biszkopt

jajko 6
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa 1

śmietana kremówka 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder do smaku według uznania

Masa czekoladowa

mleko 3,2% 1/2 l
żółtko jajek 3
cukier wanilinowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 25 dag
czekolada gorzka 5 dag

dekoracje /dodatki

Pianki marshmallow po 1 opakowaniu różowych pianek opakowania pianka smerfy
mandarynki 5
czereśnie 2 szklanki
czekolada 1 orzechiwa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Pieczemy dwa biszkopty jeden ciemny drugi jasny.
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywno , dodajemy stopniowo żółtka następnie po trochu dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatka od robota. Masę wylewamy na posmarowaną formę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie przestudzone biszkopty dzielimy na 2 części .

Krok 1 - Tort urodzinowy  foto
2
Wykonanie masy pierwszej :
Żelatynę rozpuszczamy małej ilości wody . Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier do smaku i dalej ubijamy pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę .
Krok 2 - Tort urodzinowy  foto
3
Na przestudzonego biszkopta wylewamy masę 1 . Następnie na masę dajemy mandarynki .
Krok 3 - Tort urodzinowy  foto
4
Wykonanie masy czekoladowej :
Z mleka cukru oraz żółtek , mąki i budyniu gotujemy budyń . Masło ucieramy stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę . Następnie na masie układamy kawałki czekolady.
Krok 4 - Tort urodzinowy  foto
5
Następnie na masie czekoladowej układamy kostki czekolady.
Krok 5 - Tort urodzinowy  foto
6
Jojo podgrzewamy w kąpieli wodnej wlać wodę i na garnek dać miskę z jojem i położyć na gazie.
Krok 6 - Tort urodzinowy  foto
7
Gotową masę rozwałkowujemy wałkiem .
Krok 7 - Tort urodzinowy  foto
8
Z rozwałkowanej masy robimy dekoracje według uznania u mnie były to różyczki. I czereśniami.
Krok 8 - Tort urodzinowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 28.07.2015 15:25
śliczny torcik
odjechana 03.07.2015 10:15
Przepiękny ! :)
misia53 02.07.2015 22:36
piękny i pyszny torcik
Ewa Wojtaszko 02.07.2015 21:51
jaki piękny!
Hrabina w kuchni 02.07.2015 21:45
Torcik prześliczny i na pewno bardzo smaczny :)
Renataj 02.07.2015 21:26
Pięknie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
Małgorzata Pin 02.07.2015 21:13
ładny, kolorowy i smaczny.
Maridka19 02.07.2015 21:13
Dziękuję pięknie za miłe opinie , cieszę się , że Tort się podoba :)
irenka 02.07.2015 20:40
śliczny tort
Mietek z20 02.07.2015 20:11
Dokładnie kilka godzin pewnie to robiłaś ale efekt końcowy znakomity .
Justi2401 02.07.2015 19:57
Tort wygląda pięknie, widać że w jego przygotowanie zostało włożone wiele serca :) Pozdrawiam :)
mirosława4 02.07.2015 19:51
piękny ten torcik
Adamorek 02.07.2015 19:43
piękny i słodziutki
Sroczka 02.07.2015 19:41
Pyszny tort, zjadłabym kawałek.
aginaa 02.07.2015 19:40
pieknie wyglada
marenka 02.07.2015 19:19
piękny torcik
Jowita Raś 02.07.2015 19:17
Ale cudny torcik , też swojemu synkowi chciałabym zrobić podobnego ale nie wiem czy wyjdzie ..:)
Babeczka35 02.07.2015 18:55
Śliczny torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak