Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus z warzywami i oliwą z oliwek.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kuskus 150 g
pomidory 3 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
zielona pietruszka 1 pęczek
oliwa 3 łyżki
kostka rosołowa 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Do takiego kuskusu można dodać także inne warzywa (świeże lub konserwowe), które się lubi i posiada wedle upodobania i swojego smaku, można także doprawić taki kuskus innymi swoimi ulubionymi przyprawami wedle swoich indywidualnych preferencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus z warzywami i oliwą z oliwek.

Odmierzyć odpowiednią ilość kuskusu i przesypać go do miseczki, rozkruszyć na niego kostkę rosołową i zalać kuskus z kostką gorącą, przegotowaną wodą tak, by woda sięgała nieco ponad poziom kuskusu. Kuskus zalany wodą zamieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na około 5 minut, by kuskus wchłonął wodę. Gotowy kuskus przełożyć do większej miski. Cebulę sporej wielkości pokroić w kostkę, a ząbki czosnku drobno posiekać i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem do miski z kuskusem. Umyte pomidory i ogórka (szklarniowego, zielonego) średniej wielkości pokroić w kostkę i dodać do miski, w której znajduje się już kuskus, cebula i czosnek. Ja nie obierałam ogórka ze skórki, ale jeśli ktoś woli może go obrać przed pokrojeniem. Natkę pietruszki posiekać i dodać ją do wszystkich składników umieszczonych w misce. Do kuskusu z warzywami dolać oliwę z oliwek i dosypać sporą dawkę granulowanego czosnku. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.Tak przygotowany kuskus odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki, żeby jego smak się „przegryzł”, wyostrzył.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak