Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg
olej 4 łyżki
koperek 3 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Młode ziemniaki dokładnie skrobiemy ze skórki. Płuczemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do momentu, aż będą prawie miękkie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem foto
2
W międzyczasie do miski wlewamy olej i wsypujemy sól oraz pieprz, dodajemy drobno posiekany koperek. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy przez praskę wprost do miski. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem foto
3
Do miski w olejem i przyprawami dajemy porcjami ziemniaki i dokładnie je obtaczamy.
Krok 3 - Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem foto
4
Ziemniaki układamy na foli aluminiowej wyłożonej na ruszcie grilla. Pieczemy je z każdej strony przez 20 minut. Następnie zdejmujemy je z foli i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas otrzymamy chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę.
Krok 4 - Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem foto
5
Upieczone ziemniaki podajemy np. z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Krok 5 - Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 18.06.2015 13:29
grill bez ziemniaczków,to nie grill,ziemniaczki muszą być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak