Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w panierce mix

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
cebula młoda 3 szt
szczypiorek
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
margaryna
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w panierce mix

Kroki postępowania

1
Młodą cebulkę myjemy (nie obieramy z łupinki, gdyż nie ma takiej potrzeby) i osuszamy. Kroimy w plastry i smażymy na margarynie do miękkości. Szczypiorek również myjemy i osuszamy, drobno siekamy. Dodajemy do usmażonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy przez 2 minuty i zdejmujemy z patelni.
Krok 1 - Wątróbka w panierce mix foto
2
W miseczce mieszamy mąkę z bułką tartą.
Krok 2 - Wątróbka w panierce mix foto
3
Wątróbki oczyszczamy i myjemy, osuszamy.
Do przygotowanej panierki wkładamy po kawałku wątróbki i dokładnie ją obtaczamy z każdej strony.
Krok 3 - Wątróbka w panierce mix foto
4
Na patelni, na której smażyliśmy cebulkę ze szczypiorkiem rozpuszczamy margarynę.
Na gorącą wkładamy obtoczone wątróbki i smażymy pod przykryciem po 4 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Wątróbka w panierce mix foto
5
Gotowe wątróbki lekko solimy, na wierzchu układamy cebulę ze szczypiorkiem.
Krok 5 - Wątróbka w panierce mix foto
6
Soczystą i mięciutką wątróbkę drobiową w zmieszanej panierce z mąki i bułki tartej podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Krok 6 - Wątróbka w panierce mix foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak