Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny gulasz z żołądków drobiowych z papryką
1. Żołądki należy wypłukać dwa razy w zimnej wodzie, następnie oczyścić z ewentualnych pozostałości błon i pokroić w mniejsze kawałki. Przygotowane mięso sparzyć dwukrotnie wrzątkiem. Sparzone żołądki wymieszać z pieprzem i połową soli, odstawić na noc do lodówki.
2. Żołądki, które stały całą noc w lodówce zalać rosołem (jeśli ktoś nie ma może użyć zwykłej wody) i wstawić do zagotowania. Gotujące się należy często szumować. Po ok 40 minutach gotowania można dodać liście i ziele.
3. Cebulę posiekać drobno w piórka. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również drobno posiekać. Posiekaną cebulę obsmażyć na złoty kolor na oleju, jednak nie można jej przypalić, ponieważ zgorzknieje. Przesmażoną dodać do wywaru razem z surową papryką. Zmniejszyć ogień i dusić całość ok 1,5 godziny. Cebula i papryka muszą się całkowicie rozgotować, aby zagęścić sos.
4. Paprykę w proszku przesmażyć na oleju (chociaż lepsza byłaby odrobina smalcu). Tu również trzeba uważać, ponieważ papryka bardzo szybko może się przypalić i zgorzknieć. Dodać do gulaszu. Całość doprawić solą do smaku, dodać także majeranek. Gotowy gulasz podawać można z kaszą gryczaną bądź plackami ziemniaczanymi bądź ryżem.