Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowo - truskawkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 170 g
masło 150 g
cukier 110 g
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietanka 3 łyżki (18%)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ciasto z bezą

mąka tortowa 85 g
masło 80 g
cukier 60 g
śmietanka 3 łyżki (18%)
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 6 sztuk
cukier puder 200 g

Krem truskawkowy

truskawki świeże 500 g
cukier 70 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
śmietana kremowa 30% 250 ml
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowo - truskawkowy

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać na gładką masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Tort bezowo - truskawkowy foto
2
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min w 175°C.
Krok 2 - Tort bezowo - truskawkowy foto
3
Ciasto z bezą: Drugą warstwę ciasta przygotować jak pierwszą z podanych składników. Przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć bezę ubitą z białek i cukru pudru.
Krok 3 - Tort bezowo - truskawkowy foto
4
Piec 50 - 60 minut w temp. 165°C. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, aby beza nie opadła.
Krok 4 - Tort bezowo - truskawkowy foto
5
Krem truskawkowy: Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Kilka zostawić na wierzch ciast, do dekoracji. Energicznie mieszając dodawać małymi porcjami żelatynę. (Jeśli powstałyby grudki wystarczy lekko podgrzać zmiksowane truskawki).
Krok 5 - Tort bezowo - truskawkowy foto
6
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem truskawkowym. Krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem z bezą. Udekorować truskawkami. Wstawić ponownie do lodówki do pełnego stężenia.
Krok 6 - Tort bezowo - truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.07.2015 16:09
pięknie wyglada
gosia56 17.06.2015 21:56
Super torcik;)
Beatris 17.06.2015 17:54
Wspaniały torcik, aż chciałoby się kawałeczek zjeść:)
RenataZ-et 17.06.2015 13:27
Wygląda rewelacyjnie
luna76 17.06.2015 12:40
Torcik wspaniale się prezentuje :)
Mniam 17.06.2015 11:45
Na pewno to ciasto by mi posmakowało -beza i truskawki to moje klimaty :)
Anna133 17.06.2015 10:33
wygląda bardzo apetycznie
Kasnaj 17.06.2015 10:16
smaczny tort
bietka 17.06.2015 10:07
smaczny torcik :)
Poison1988 17.06.2015 07:56
wygląda przecudownie. aż ślinka leci :)
Alex_M 17.06.2015 07:37
świetne ciacho :)
gosia1988 17.06.2015 07:26
smakowicie wygląda
Krystyna32 17.06.2015 07:09
wygląda pysznie
zabcia117 17.06.2015 06:52
Świetnie wygląda!
Krzysztof15 17.06.2015 06:38
smaczny torcik
misia53 16.06.2015 23:36
ale pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak