Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z ryby i cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 75 dag
mąka 4 łyżki
jajko 3 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
cukinia 3 szt
cebula 1 szt.
boczek wędzony 20 dag
sól i pieprz

marynata

czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżka
sok z cytryny
olej 1/4 szkl
natka pietruszki 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Podawać z ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z ryby i cukinii

Rybę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z natką pietruszki i dodać do ryby wraz z oregano, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju. Odstawić na 1 godz. do lodówki. Rybę osączyć z marynaty, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, potem roztrzepanych jajkach, a na koniec bułce tartej. Krótko obsmażyć rybę na patelni z gorącym olejem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, tak samo, cukinię i boczek. Nabijać na szpadki do szaszłyków, na przemian: kawałki zrumienionej ryby, cukinię, cebulę, boczek. Piec na rozgrzanym ruszcie po 5-8 min, aż jarzyny będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak