Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 1,5 szklanki
jajko 2 szt
jogurt naturalny 3 łyżki
masło 2 łyżki
cukier brązowy 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
truskawki 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

Mąkę ryżową możemy przygotować sami – mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu po czym przesiewamy je przez sitko – ja tym razem zmieliłam ryż naturalny wymieszany pół na pół z białym. Masło roztapiamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej, odstawiamy do przestygnięcia.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kropimy na ćwiartki lub w plasterki.

Jajka wbijamy do miski i ucieramy je na puszystą masę z cukrem. Kiedy jajka podwoją swoją objętość wlewamy przestudzone masło i dodajemy na przemian jogurt i mąkę, mieszamy, aż składniki się połączą.

Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 15.06.2015 14:44
FAJEN CIASTO.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak