Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami
PRZYGOTOWANIE:
1. Z kapusty wycinamy głąb, a liście parzymy w lekko osolonej wodzie.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Do zeszklonej cebulki dodajemy opłukane z solnej zalewy prawdziwki i smażymy całość do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy zawartość naczynia.
2. Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa wraz z suszonymi pomidorami oraz ostudzoną cebulką i prawdziwkami.
Do zmielonych składników dodajemy ugotowany ryż, posiekany drobno koperek, mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Powstały farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy ściśle w brytfance wyłożonej kapustą.
Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.
Życzę smacznego! :)