Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
woda 2 litry
koperek 1 peczek
szczypiorek 1 pęczek
ogórek zielony 1 sztuka
jajko 4 sztuki
śmietana 18 proc 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i łyżeczkę soli, to gotujemy.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Jak botwinka będzie miękka, to zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i odstawiamy. Jak chłodnik będzie zimny, wlewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jajka i ogórek, po wierzchu możemy jeszcze posypać szczypiorkiem.

Taki chłodnik podajemy z pieczywem, albo z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 07.07.2015 18:37
genialny na te upały
Margo1 28.06.2015 17:04
robiłam już taki chłodnik
Wacław 27.06.2015 10:21
pyszny na gorące dni
Ewelina1991 27.06.2015 09:18
świetny chłodnik
Motorek 27.06.2015 09:08
uwielbiam chłodnik
gosia56 27.06.2015 08:15
super taki chłodnik;)
fotoviderek 26.06.2015 23:55
Taki lubię :)
jagoda5913 26.06.2015 22:50
Pyszne muszę taki zrobić.
Renata9 26.06.2015 22:24
Fajny obiadek na upalne dni
Futka 26.06.2015 21:11
Pyszny chłodnik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak