Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z cukinią
Kroki postępowania
Cebulkę od szczypiorku pokroić i wrzucić na patelnię (szczypiorek pokroić i odłożyć) dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać łyżkę oleju i przesmażyć warzywa.
Cukinię wyszorować, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i przesmażyć.
Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W międzyczasie ugotować makaron na pół twardo. Odcedzić.
Przygotować sos: wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.
Do naczynia z warzywami dodać bakłażana i makaron, polać sosem i zamieszać.
Posypać startym serem i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać odłożonym szczypiorkiem.