Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie risotto z owocami morza

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

owoce morza 200 g
krewetki mrożone 180 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ryż do risotto 500 g
pomidory 2 szt
cytryna 1 szt
pesto 3 łyżki
groszek mrożony 100 g
marchew 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
oliwa 25 ml

Bulion drobiowy

ćwiartki z kurczaka 2 szt
woda 4 l
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
włoszczyzna 1 szt
Kucharek przyprawa do potraw 3 łyżki
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie risotto z owocami morza

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 1 godzinę.. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin
Krok 1 - Włoskie risotto z owocami morza foto
2
Cytrynę pozbawiamy skóry tak jak pomidory i kroimy. Cytrynę w ćwiartki a pomidory w kostkę.
Krok 2 - Włoskie risotto z owocami morza foto
3
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy liście laurowe, pokrojoną w paski marchewkę, oraz posiekany w plastry czosnek. Smażymy całość 3 minuty.
Krok 3 - Włoskie risotto z owocami morza foto
4
Dodajemy ryż arborio i mieszamy tak długo aż ryż wchłonie całą oliwę z oliwek.
Krok 4 - Włoskie risotto z owocami morza foto
5
Dodajemy owoce morza oraz krewetki (opłukane pod bieżącą wodą). Dodajemy bulion i mieszamy aż ryż zrobi się al dente. Proces nie powinien trwać dłużej niż 20 minut.
Krok 5 - Włoskie risotto z owocami morza foto
6
Dodajemy 2-3 łyżki pesto oraz mrożony groszek. Całość mieszamy 3 minuty.
Krok 6 - Włoskie risotto z owocami morza foto
7
Na koniec dodajemy pomidory oraz cytrynę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Włoskie risotto z owocami morza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.06.2016 20:49
wygląda smakowicie
adelajda 26.06.2015 18:18
Pyszności u Ciebie :))
pajbek 24.06.2015 22:18
pyszności ;-)
dollce 24.06.2015 21:38
wygląda smakowicie
norweska20 24.06.2015 20:43
apetyczna propozycja
Joannasz3190 24.06.2015 19:43
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak