Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe muffiny z mascarpone i truskawkami
2. W misie miksera utrzyj na puch masło i cukier. Dodawaj pojedynczo jajka ciągle ubijając.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.
4. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko, miskuj krótko i na wolnych obrotach.
5. Formę na muffiny z 12 otworami wyłóż papierowymi papilotkami, piekarnik nagrzej do 180 st. C.
6. Mascarpone wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Truskawki umyj, porządnie osusz i oderwij szypułki.
7. Do foremek nakładaj po 1-1,5 łyżki ciasta, potem 1-1,5 łyżki mascarpone i na środek truskawkę (lepiej wybierać mniejsze). Na górę resztę ciasta.
8. Muffiny piecz ok. 20-25 minut. Studź w formie. Jeśli chcesz, możesz podać je ciepłe, wówczas serek wypływa jak lawa ze środka.