Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z szynkowara

5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szynka z szynkowara przygotowana w domu jest rewelacyjna. Ja zrobiłam z mięsa pokrojonego na kawałki z dodatkiem mięsa mielonego. 

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z szynkowara

Kroki postępowania

1
Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić.
Krok 1 - Szynka z szynkowara foto
2
Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Krok 2 - Szynka z szynkowara foto
3
Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
Krok 3 - Szynka z szynkowara foto
4

Dodać żelatynę w proszku (bez rozpuszczania w wodzie!), doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić.

Krok 4 - Szynka z szynkowara foto
5

Mięso przełożyć do woreczka.

Krok 5 - Szynka z szynkowara foto
6
Zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć.
Krok 6 - Szynka z szynkowara foto
7
Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 7 - Szynka z szynkowara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 3 dni temu
no ja właśnie włożyłem do garnka i parzę. napiszę jak wyszła ale dopiero jutro
Marzena 19.01.2023 13:06
Witam, nie chce używać soli peklowej, czy zwykła sól też może być?
Doradca Smaku 20.01.2023 08:30
Zwykła sól też się nada, w końcu sól peklująca zawiera aż 95%. Jednak polecam sól peklową ze względu na lepsze właściwości konserwujące oraz apetyczny kolor. Szynka peklowana zwykłą solą może mieć szarą barwę.
Smaczna_B 30.06.2015 18:48
jak pięknie wyszła, domowa wędlina jest zdrowsza od tej kupowanej w sklepie
monika141 24.06.2015 09:19
pyszna domowa wędlinka
Gracer 24.06.2015 07:25
takie szynki to ja lubię
misia53 23.06.2015 23:30
Podobaja mi się takie wędlinki z szybkowara , od pewnego czasu szukam i chyba zrobię sobie taki prezent.
Renata9 23.06.2015 22:44
Bardzo smaczna szyneczka
Katarzyna59 23.06.2015 21:28
fantastyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak