Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO TRI COLORE

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ocet 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki

DODATKI

galaretka jagodowa 2 szt
śmietana kremówka 500 ml
fix do śmietany 1 szt
truskawki świeże 250 g

Porada

Drugi, niewykorzystany spód możemy zamrozić. Z pewnością przyda się, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO TRI COLORE

Kroki postępowania

1
Oddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i dwie łyżeczki octu. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte żółtka stopniowo łączymy z białkami i miksujemy na małych obrotach.
Mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i resztę proszku przesiewamy przez sito.
Krok 1 - CIASTO TRI COLORE foto
2
Przesianą mąkę z kakao stopniowo wsypujemy do ubitej piany. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 2 - CIASTO TRI COLORE foto
3
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Krok 3 - CIASTO TRI COLORE foto
4
Galaretki arbuzowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy, żeby wystygły.
Krok 4 - CIASTO TRI COLORE foto
5
Galaretki jagodowe rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach gorącej wody i odstawiamy, żeby lekko zgęstniały. Śmietanę ubijamy na mleku. Do ubitej śmietany stopniowo wlewamy niebieską galaretkę i ubijamy na małych obrotach.
Krok 5 - CIASTO TRI COLORE foto
6
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa spody. Jeden z nic ponownie układamy na blachę.
Krok 6 - CIASTO TRI COLORE foto
7
Na ciasto nakładamy krem piankowy. Staramy się, aby powierzchnia kremu była równomiernie wygładzona.
Krok 7 - CIASTO TRI COLORE foto
8
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i układamy na kremie piankowym.
Krok 8 - CIASTO TRI COLORE foto
9
Na koniec wylewamy czerwoną galaretkę i chłodzimy w lodówce.
Krok 9 - CIASTO TRI COLORE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 02.11.2015 12:29
smakowite :)
adelajda 08.07.2015 14:58
Pyszne ciasto :))
Ela15 30.06.2015 13:57
jeśli smakuje tak jak wygląda to na pewno jest wspaniałe
Poison1988 23.06.2015 12:20
przepysznie tu :)
Krystyna32 23.06.2015 07:35
apetyczne ciasto
halina17 22.06.2015 21:51
Dobre ciasto.
Pani Domu 22.06.2015 18:02
bardzo apetyczne ciasto
Franciszek 22.06.2015 16:39
Super ciasto
Ola1young 22.06.2015 16:22
apetyczne ciacho :)
as28 22.06.2015 15:33
fajne ciacho
Janina 22.06.2015 13:48
Lubię takie deserki;)
ania2610 22.06.2015 13:28
pyszne ciacho, świetnie wygląda jagodowa pianka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak