Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie warzywnym z nutą oregano

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa
marchewka 1 szt.
papryka czerwona 1/2 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 2,5 łyżki (japoński)
mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 łyżki (panierka + zagęszczenie)
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

oregano świeże 1 mały pęczek
natka pietruszki 1 łyżka (posiekanej)
przyprawa do potraw 1 łyżeczka np. podlaska do rosołu
tymianek 0,5 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie warzywnym z nutą oregano

Przepis na delikatne i soczyste kawałki łopatki wieprzowej duszone w sosie warzywnym z dodatkiem świeżego oregano. Całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna.

PRZYGOTOWANIE:

1. Łopatkę dzielimy na kawałki, rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószamy mąką pszenną pełnoziarnistą i podsmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Usmażone kawałki łopatki zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do rosołu oraz tymianek i zagotowujemy.

2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek.

Natkę pietruszki siekamy, a marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie pokrojone warzywa oraz zeszkloną cebulkę i czosnek dodajemy do gotującego się mięsa wraz z małym pęczkiem oregano, który związujemy nitką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kawałki łopatki będą odpowiednio miękkie.

3. Na sam koniec wyciągamy związany pęczek oregano, sos doprawiamy japońskim sosem sojowym, czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagęszczamy łyżeczką mąki pełnoziarnistej (część sosu odlewamy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, dodajemy z powrotem do całości i zagotowujemy).

Łopatkę w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Sos świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 23.06.2015 13:11
apetyczny obiadek:-)
Maridka19 22.06.2015 10:10
Takie propozycje na obiad bardzo lubię :)
Ewa Wojtaszko 22.06.2015 09:24
świetna propozycja obiadowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak