Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
aromat pomarańczowy do smaku
mąka ziemniaczana 50 g
cukier 200 g
masło 125 g
mleko 4 łyżki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie

lukier

cukier puder
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać kolejno jajka, cukier, cukier wanilinowy, obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i na końcu skórkę z pomarańczy i esencję zapachową.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Piec 30-40 min w temperaturze 180°C
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Wycisnąć sok z cytryny. Do soku dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie ucierając łyżeczką do uzyskania gładkiego lukru. Ilość cukru pudru jest zależna od ilości soku z cytryny: lukier powinien być gęsty.

Ostudzoną babkę posmarować przygotowanym lukrem
Krok 3 - Babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 21.06.2015 19:21
Wyszła idealnie:)
Zdzisław 21.06.2015 15:00
pyszne słodkości jak dla mnie
Anna169Hosz 21.06.2015 14:36
Baba jak się patrzy!
asienka15 21.06.2015 11:58
super....,,
Futka 21.06.2015 10:59
Cudna i smakowita babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak