Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pudding

jabłka 5 sztuk
rabarbar 5 łodyg
jajko 2
cukier brązowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 200 ml
masło 150 gram

Sos karmelowy

cukier brązowy 100 gram
miód 50 gram
melasa 2 łyżki

Porada

Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem, podane z lodami!

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem.

Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.

Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 30 – 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.08.2015 20:59
świetny deser
jagoda5913 21.06.2015 15:17
Super deser
Ola1young 21.06.2015 13:27
pyszny deser u Ciebie :)
Wiesława1 21.06.2015 10:25
świetny deser
Katarzyna59 20.06.2015 21:31
rewelacyjny
Hrabina w kuchni 20.06.2015 21:15
Jakie pyszności!
Anna169Hosz 20.06.2015 19:22
Na pewno pycha!
as28 20.06.2015 17:59
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak