Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami- delikatne ciasto maślane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto (ok. 100 małych pierogów)

mąka pszenna 65 dag
masło 7 dag
woda ciepła 400 ml
sól szczypta

Składniki pozostałe

truskawki 1/2 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder
jogurt grecki
mięta liście

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami- delikatne ciasto maślane

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.

W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek.
Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 20.06.2015 16:05
apetyczne domowe pierożki
Wafelek2601 20.06.2015 15:43
Aż chce się jeść
Aannkaa82 20.06.2015 15:20
świetne pierożki
mirosława4 20.06.2015 14:43
dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak