Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt.
cukier 15 dag
mąka tortowa 15 dag
proszek do pieczenia na czybek łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Krem

truskawki świeże 50 dag
budyń waniliowy 1 szt.
cukier 10 dag
masło 30 dag

Dodatkowo

truskawki świeże 25 dag
mięta 1-2 gałązki

Porada

Używam budyniu bez dodatku cukru, więc jeśli ktoś takiego też będzie używał to proszę wziąć więcej cukru o podany w instrukcji. Ilość truskawek do dekoracji jest czysto umowna, tak jak sama dekoracja. Weźmy tyle, ile uważamy za stosowne.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Spód tortownicy średnicy ok 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Natłuścić nie naruszając brzegów, po czym oprószyć bułką tartą. Odłożyć. Nagrzać piekarnik do 150˚C. Białka oddzielić od żółtek, które przekładać do małej miseczki. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, ubijając aż się rozpuści
Krok 1 - Tort truskawkowy foto
2
Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dobrze ucierając.
Krok 2 - Tort truskawkowy foto
3
Na końcu dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę – również stopniowo – ucierając na małych obrotach miksera.
Krok 3 - Tort truskawkowy foto
4
Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię i wsadzić do piekarnika. Piec mniej więcej 30 minut na złoty kolor – sprawdzić patyczkiem. Wyjąć, delikatnie odciąć nożem od brzegów formy i ostrożnie wyłożyć na kratkę do góry dnem. Zdjąć folię i odłożyć do zupełnego wystudzenia.
Krok 4 - Tort truskawkowy foto
5
Truskawki umyć, dobrze osączyć i usunąć szypułki. Zmiksować ręcznym blenderem na purée – powinno go wyjść 500 ml. Przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki.
Krok 5 - Tort truskawkowy foto
6
350 ml przecieru zagotować w rondelku, a w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i dodać cały cukier. Wymieszać ponownie. Cukier nie musi się rozpuścić.
Krok 6 - Tort truskawkowy foto
7
Wlać przygotowaną mieszankę do gotujących się owoców – cały czas mieszając. Gotować około 2 minuty. Gęsty krem zdjąć z ognia i wystudzić, co jakiś czas mieszając.
Krok 7 - Tort truskawkowy foto
8
Rozetrzeć masło na krem. Dodawać porcjami wystudzony budyń za każdym razem dokładnie ucierając.
Krok 8 - Tort truskawkowy foto
9
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krok 9 - Tort truskawkowy foto
10
Krem podzielić na 3 w miarę równe części. Spodni blat (czyli wierzch piekącego się biszkoptu) ułożyć na wyłożonym arkuszem pergaminu spodzie tortownicy. Wyłożyć 1/3 kremu i rozsmarować.
Krok 10 - Tort truskawkowy foto
11
Przykryć drugim blatem i powtórzyć. Przykryć ostatnią częścią ciasta spodem do góry. Lekko i z wyczuciem całość docisnąć i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować na całej powierzchni łącznie z bokami. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania ozdób.
Krok 11 - Tort truskawkowy foto
12
Truskawki – ich ilość podałam absolutnie niezobowiązująco – dajemy tyle, na ile mamy ochotę – umyć i delikatnie osuszyć. Kilka dużych i najpiękniejszych pozostawić w całości z szypułkami i naciąć kilka razy. Delikatnie rozdzielić nacięte elementy nie odrywając ich od siebie. Resztę truskawek pokroić na małe kawałki. Liście mięty umyć i osuszyć. Rozłożyć w jednym miejsku na brzegu tortu i rozłożyć na nich całe truskawki. Listeczki delikatnie postawić opierając na truskawkach lub delikatnie wbić częściowo w krem.
Krok 12 - Tort truskawkowy foto
13
Resztę truskawek pokroić na małe kawałki. Liście mięty umyć i osuszyć. Rozłożyć w jednym miejsku na brzegu tortu i rozłożyć na nich całe truskawki. Listeczki delikatnie postawić opierając na truskawkach lub delikatnie wbić częściowo w krem. Dookoła wolnego brzegu wysypać resztę pokrojonych owoców.
Krok 13 - Tort truskawkowy foto
14
Trzymać w lodówce, ale wyjąć na 20-30 minut przed podaniem. Pokroić w kliny.
Krok 14 - Tort truskawkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.02.2016 19:25
Tort wygląda wspaniale i apetycznie:)
Aneta41 11.12.2015 16:53
Mmmmmm wspaniały
borgia 29.08.2015 20:47
Paula pod warunkiem, że zamiast truskawek użyjesz malin :). Na przykład. Krem to budyń ugotowany na truskawkach zamiast mleka, potem utarty z masłem. Jak zrobisz budyń klasyczny, to Ci wyjdzie zwykły krem cukierniczy - zawsze dobry.
paula191919 20.08.2015 16:35
wspaniały! A czy krem bez truskawek też będzie dobry?
Ada-Gaba 10.07.2015 21:20
wspaniały torcik
Ewa Wojtaszko 20.06.2015 17:07
jeśli smakuje tak jak wygląda,to ja to kupuje :) pycha
Wiesława1 20.06.2015 11:16
Świetny deserek
mysza75 20.06.2015 11:08
jakie fajny torcik
ilka01 20.06.2015 10:43
mmmm pyszności :)
kloruś 19.06.2015 23:03
bardzo apetyczne! Pychota!
Hrabina w kuchni 19.06.2015 22:46
Zachwycający :)
halina17 19.06.2015 22:21
Dobry torcik.
Anna133 19.06.2015 21:46
wyglądają nie zwykle apetycznie
Wiktoria29 19.06.2015 21:44
niezwykle apetyczny
Gracer 19.06.2015 21:30
fajny przepis
ewelinapac 19.06.2015 21:03
wygląda pysznie
irenka 19.06.2015 20:30
ślicznie wygląda ,na pewno pyszny
Łukasz15 19.06.2015 20:08
Palce lizać
misia53 19.06.2015 19:50
i co tu komentować jak ślinka cieknie....
Małgorzata Pin 19.06.2015 19:42
Piękny torcik.
Bernadeta1 19.06.2015 19:42
piękny i smaczny torcik
iziona 19.06.2015 19:12
Ależ wspaniały torcik :)
agnieszka214 19.06.2015 18:57
wspaniały torcik super
dom-agi 19.06.2015 18:43
Wygląda pysznie!
Megg 19.06.2015 18:40
wspaniały torcik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak