Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
chałwa 100 gram
jajko 1 sztuka
cukier brązowy 1 łyżka

Porada

Przed zwijaniem ciasta, najlepiej jest leciutko zaznaczyć środek ciasta nożem, aby wiedzieć do jakiego momentu zwijać ciasto. Ale uważaj, aby nie przeciąć ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą

Kroki postępowania

1
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Rozłóż ciasto francuskie na blacie.
Posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Posyp chałwą.
Zwiń ciasto po krótszym boku, z obu stron.
Krok 1 - Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą foto
2
Potnij wałeczek na kawałki o szerokości około 1 cm.
Przełóż ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia albo folią silikonową.
Krok 2 - Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą foto
3
Lekko spłaszcz palmiery i posyp je brązowym cukrem. Ja dodatkowo dla urozmaicenia smaku posypałam ciastka zmieloną skórką z pomarańczy.
Krok 3 - Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą foto
4
Piecz około 15 minut, aż palmiery nabiorą brązowo-złotego koloru.
Przestudź ciastka na kratce.
Krok 4 - Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak