Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

paluszki chlebowe 70 g zwykłe paluszki solone
siemię lniane 3 łyżka
mleko 300 ml
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g typ 500
olej rzepakowy 1/4 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Zewy

Kroki postępowania

1

Drożdże, cukier, 50 ml mleka i łyżkę mąki dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Gdy urośnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, siemię lniane i połamane paluszki.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki, potem dodać olej i ciasto wyrobić ręcznie.
Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Zewy foto
2
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki wysypanej mąką ( wymiary 30 x 12 cm ) i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Zewy foto
3
Chleb piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą ).
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.
Krok 3 - Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak