Przepis i sposób przygotowania na: Tort z truskawkami i kiwi Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je.
Gdy są prawie ubite dodawać porcjami obydwa cukry.
Obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy ale mieszać już trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale samo dno, wyłożyć ciasto i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 35 minut a potem wystudzić go i dopiero gdy biszkopt będzie zimny okroić boki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Zimną śmietanę wlać do miski robota i ubijać chwilę.
Wsypać fixy wymieszane z cukrem i ubijać.
Gdy śmietana będzie ubita na wolnych obrotach wmieszać mascarpone.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy biszkopt położyć na paterze, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Wyłożyć dżem i rozsmarować go
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć znów porcję śmietany.
Szpatułką z ząbkami zrobić wzorki na górze i dookoła tortu i resztą śmietany udekorować tort.
Tort schłodzić.