Przepis i sposób przygotowania na: Lody z pieczonych truskawek
Kroki postępowania
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego.
Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut (owoce można upiec podczas pieczenia np. sernika). Wystudzić.
Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę.
Wlać śmietanę, wymieszać. dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem.
Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku. Wstawić do zamrażarki.
Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.