Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z żołądkami drobiowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żołądki drobiowe 50 dag
ryż ugotowany 2 torebki
grzyby leśne 30 dag
marchew 2 szt.
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
olej
ser żółty 20 dag

Porada

Zamiast grzybów leśnych możemy dodać pieczarki lub zrobić wersję bez grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z żołądkami drobiowymi

Żołądki gotujemy w wodzie z przyprawą uniwersalną. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do żołądków. Cebulę drobno siekamy i smażymy, do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i razem smażymy. Gdy żołądki są już miękkie wraz z marchewką odcedzamy. Do miski wsypujemy ugotowany ryż dodajemy żołądki z marchewką oraz grzyby z cebulą. Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak