Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne ziemniaki dauphine

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dkg
masło lub margaryna 12 dkg
mąka 12 dkg
jajko 4 sztuki
olej
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne ziemniaki dauphine

Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree. Jednocześnie zagotować dużą szklankę wody z masłem, zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, gotować na maleńkim ogniu lub płytce azbestowej, aż masa zacznie dochodzić do brzegów naczynia. Ostudzić, dodać jajka i puree, dobrze wymieszać. Smażyć małe porcje, nabierane łyżką, na głębokim oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.11.2011 10:58
pycha
pauluna
pauluna 26.08.2010 20:25
smaczne
Agnieszka191 26.08.2010 20:24
fajne
marzencia2007 21.08.2010 11:29
nie jadłam nigdy takich ziemniaczków
plocia 19.08.2010 13:49
ooo jaaa już czuję ten świetny zapach
RenataZ-et 17.08.2010 18:56
Prosty i pyszny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak