Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tuńczyk z parmezanem

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
parmezan starty 15 dag
ser żółty 10 dag
czosnek 3 ząbki
cebula 1 duża
pomidor 1 kg
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
makaron rurki 1-2opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: tuńczyk z parmezanem

Kroki postępowania

1
pomidory kroimy w większą kostkę , ja ich nie sparzałem. Ale można tak zrobić i zdjąć z nich skórkę. Wykładamy na patelnie, dodajemy trochę oleju i smażymy je.
Krok 1 - tuńczyk z parmezanem foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 2 - tuńczyk z parmezanem foto
3
Czosnek wyciskamy obrany przez praskę.Dodajemy do pomidorów. Z patelni wyciągamy skórki pomidora, które już nam się zdąrzyły oddzielić.
Krok 3 - tuńczyk z parmezanem foto
4
Dodajemy zioła. Cebulę. Tuńczyka odsączamy i drobno kroimy.
Krok 4 - tuńczyk z parmezanem foto
5
ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej na oczkach do warzyw, zaś parmezan na oczkach do placków ziemniaczanych. Ważne aby parmezan był oryginalny, prawdziwy , mi akurat znajomy go przywiózł i podał przepis.
Krok 5 - tuńczyk z parmezanem foto
6
Parmezan dodajemy do pomidorów, Mieszamy. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu.
Krok 6 - tuńczyk z parmezanem foto
7
Łączymy ze sobą w garnku wszystkie składniki poza serem żółtym.
Krok 7 - tuńczyk z parmezanem foto
8
wykładamy porcje na talerz i posypujemy serem żółtym.
Krok 8 - tuńczyk z parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak