Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 9 szt
mąka 1,5 szklanki
cukier kryształ 1/5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2-3 łyżki

masa budyniowa

mleko 3,2% 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
masło 250 g
cukier kryształ 3-4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyzki

mus truskawkowy

truskawki 1/2 kg
galaretka truskawkowa 3 szt

masa śmietanowa

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2-3 łyzki
galaretka truskawkowa 1 szt

dodatkowo

dżem truskawkowy
biszkopty okrągłe 1-2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno dodajac cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielic na dwie części. Do jednej dodać kakao. Do natłuszczonej formy nakładać ciasto na zmiane robąc kolorowe wzorki. Piec około 40- minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
Krok 1 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto
2
Truskawki zmiksować na mus i podgrzać Dodać suche galaretki i dobrze wymieszać Zagotować i upewnić się, że galaretki sie rozpuściły.
Krok 2 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto
3
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotowac budyń. Wystudzony dodawać stopniowo do utartego masła.
Krok 3 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto
4
Pierwsza część biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć połowę kremu budyniowego.
Krok 4 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto
5
Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus truskawkowy.
Krok 5 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto
6
Na truskawkach ułożyć biszkopty - okrągłe.
Śmietanę ubić z cukrem, dodajac tężejącą galaretkę (galaretke rozpuścic w 1/4 szklanki wody). Wyłożyć na biszkopty. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu i udekorować według uznania.
Krok 6 - Ciasto z musem truskawkowym i bitą smietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 28.05.2015 18:41
pychotka:)
Bernadeta1 25.05.2015 10:02
pychotka takie ciasto
Wacław 24.05.2015 12:18
bardzo apetyczne :-)
AgaS10 24.05.2015 11:32
Świetne ciasto:)
Stenka 24.05.2015 11:12
apetycznie wygląda
Norgiusz 24.05.2015 11:01
smaczne ciacho
Kasnaj 24.05.2015 09:59
ciasto pierwsza klasa zapowiada się pysznie
Agnieszka-87-25 24.05.2015 09:37
rewelacyjne warstwy
Ewelina1991 24.05.2015 08:39
fajne ciacho
Krystyna32 24.05.2015 06:46
apetyczne ciasto
Franciszek 24.05.2015 00:27
Pyszny deser
Anna169Hosz 23.05.2015 23:27
Wyszło świetnie!
irenka 23.05.2015 21:32
wygląda przepysznie ,zjadłabym kawałek
gosia1988 23.05.2015 20:47
smakowicie wygląda
halina17 23.05.2015 20:12
Smaczne ciasto.
Sroczka 23.05.2015 19:34
Ależ to ciasto musiało być pyszne.
Łukasz15 23.05.2015 19:26
Świetne ciasto
Beatris 23.05.2015 19:23
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Zdzisław 23.05.2015 19:09
takie słodkości bardzo lubię
marenka 23.05.2015 19:03
Pięknie wygląda i na pewno jest smaczne;-)
Aleksandra/Olcia 23.05.2015 18:36
ale apetyczne
IZABELA29 23.05.2015 18:16
pyszne ciasto fajnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 23.05.2015 17:55
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak