Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami i budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 1/3 szkl
masło 1/2 kostki
cukier 2 łyż
jajko 1 szt
sól szczypta

Masa budyniowa

mleko 2 szkl
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyż

Ponadto

jabłka 3-4 szt
dżem 3 łyż
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem dno i boki formy na tartę. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Tarta z jabłkami i budyniem foto
2
Na wierzchu układamy krążek papieru do pieczenia i obciążamy ciasto np fasolą. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach na jasno złoty kolor.
Krok 2 - Tarta z jabłkami i budyniem foto
3
1 1/2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, żółtka i mąkę. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Przygotowany budyń nakładamy na podpieczone ciasto (wcześniej usuwamy papier i fasolę).
Krok 3 - Tarta z jabłkami i budyniem foto
4
Na budyniu układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy jeszcze ok 20 minut. Dżem rozpuszczamy i przecieramy przez sito. Dżemem smarujemy jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Krok 4 - Tarta z jabłkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.05.2015 16:54
Na pewno pyszna:)
Stenka 23.05.2015 13:19
smaczne ciasto
Futka 23.05.2015 08:59
Świetna propozycja! Przepyszna tarta - idealna na deser :)
Betina#45 23.05.2015 08:34
Wygląda fantastycznie ;) i smacznie
Wafelek2601 23.05.2015 07:46
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak