Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śmietana słodka 400 ml
serek mascarpone 3 łyżki
jajko 2 sztuki
wanilia 1/2 laski
sól szczypta
orzechy włoskie 15 dag
cukier brązowy 10 dag
woda 2 łyżki
czekolada gorzka 50 g

Sos czekoladowo-malinowy

czekolada gorzka 10 dag
sok malinowy 1/2 szklanki
śmietana 30% 150 ml
cukier puder 2 łyżki
maliny świeże do dekoarcji
listki melisy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową

Kroki postępowania

1
Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć.
Krok 1 - Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową foto
2
Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami.
Krok 2 - Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową foto
3
Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką.
Krok 3 - Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową foto
4
Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki.
Krok 4 - Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową foto
5
Sos malinowo-czekoladowy Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin i listkami melisy. Podajemy od razu.
Krok 5 - Semifreddo z orzeszkami i polewą malinowo-czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 23.05.2015 19:55
wspaniały deser
Wiktoria29 22.05.2015 20:34
ekstra deser
inka2012 22.05.2015 20:08
pychota! :)
Justi2401 22.05.2015 17:59
Na sam widok ślinka mi pociekła. Rewelacja :)
Malinka 22.05.2015 17:16
No po prostu REWELACJA!!! Wygląda cudnie, smakuje pewnie nieziemsko, no więc SUPER DESER!!!!
mirosława4 22.05.2015 16:51
prezentuje się obłędnie i zapewne tak samo smakuje :)
Piter 31 22.05.2015 15:50
Rewelacja,deser pierwsza klasa.
Agnieszka-87-25 22.05.2015 15:36
smaczne to !!
tytka 22.05.2015 15:24
przepysznie wygląda!!
barbara11561 22.05.2015 14:55
Pyszny deserek:)
cukiereczek 22.05.2015 14:50
nie robiłam nie jadłam a to przecież wygląda super
jasiek 22.05.2015 14:08
deser idealny
Janina 22.05.2015 14:05
Super pyszności;)
Franciszek 22.05.2015 13:39
Super deser
Stenka 22.05.2015 13:19
wspaniały deser
Wacław 22.05.2015 13:04
dla mnie pychaaaa,przepis na 5 :-)
Futka 22.05.2015 12:49
wspaniała i niezwykle smaczna propozycja na deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak