Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurczakiem i marchewką

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
woda ciepła 1,25 szklanki
sól 0,5 łyżeczki

FARSZ

pierś z kurczaka 2 szt.
marchewki 2 szt.
cebula biała 1 szt.
tymianek 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY DO GOTOWANIA KURCZAKA

Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem i marchewką

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".
Krok 1 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto
2
Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat.
Krok 2 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto
3
Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Marchewki gotujemy przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut.

Marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto
4
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.
Krok 4 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto
5
Następnie lepimy pierożki, które układamy na lnianej ściereczce.

Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.
Krok 5 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto
6
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Pierogi z kurczakiem i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 28.05.2015 10:58
fajny farsz :)
gosia56 25.05.2015 21:01
super pierożki;)
adelajda 24.05.2015 14:13
Pyszne nadzienie :)))
Klausia 22.05.2015 14:40
ciekawy farsz :)
Wiktoria29 21.05.2015 21:02
bardzo smacznie wyglądają
Beatris 21.05.2015 20:59
Dużo bym dała za porcyjkę:)
halina17 21.05.2015 18:02
Dobre danie.
agnieszka214 21.05.2015 17:51
w takim wydaniu lubie takie
Małgorzata Pin 21.05.2015 16:47
Ciekawe połączenie.
Justi2401 21.05.2015 16:40
Uwielbiam pierogi, Twoje wyglądają niezwykle apetycznie :)
barbara11561 21.05.2015 15:55
pyszne pierogi,z takim farszem jeszcze nie robiłam-bardzo ciekawy:)
mirosława4 21.05.2015 15:43
zapewne były smaczne
Maridka19 21.05.2015 15:23
Smaczne pierożki :)
Kuchenka 21.05.2015 15:04
świetny pomysł :)
Konczi 21.05.2015 14:56
prezentują się wyśmienicie, muszą być pyszne !
ania2610 21.05.2015 14:40
wyglądają zachęcająco!
Agnieszka-87-25 21.05.2015 14:37
ładnie się prezentują
Grazyna0211 21.05.2015 14:37
smakowite pierogi
Kuchnia Marty 21.05.2015 14:14
Super przepis! Zdrowe i bardzo smaczne pierogi!
Anna133 21.05.2015 13:50
wygląda niezwykle apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak