Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quesadillas z chili con carne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na chilli con carne

cebula biała 1 szt
fasola czerwona z puszki 200 g
kukurydza w puszce 200 g
mięso wołowe 450 g
kumin 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
oregano 2 łyżeczki
ser żółty 250 g
papryczka chilli 2 szt
pomidory pelati 250 g

tortilla

mąka pszenna 500 g
mąka kukurydziana 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda ciepła 250 ml
olej rzepakowy 250 ml

Dodatki

śmietana 18 proc 200 g
ketchup łagodny 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z chili con carne

Kroki postępowania

1
Szatkujemy w drobną kostkę cebulę. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Całość smażymy około 2 minut. Doprawiamy cebulę z czosnkiem oregano, kuminem oraz papryką. Mieszamy całość i ponownie smażymy około 2 minut.
Krok 1 - Quesadillas z chili con carne foto
2
Dodajemy mięso i smażymy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Proces powinien trwać 15 minut.
Krok 2 - Quesadillas z chili con carne foto
3
Dodajemy do mięsa papryczki pepperoni bez pestek oraz poszatkowane pomidory pelati wraz z wodą i sokiem z pomidorów. Całość dusimy 35 minut.
Krok 3 - Quesadillas z chili con carne foto
4
Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę. Całość dusimy 10 minut
Krok 4 - Quesadillas z chili con carne foto
5
Dodajemy około 500 gram mąki pszennej, 100 gram mąki kukurydzianek oraz sól i cukier. Wlewamy 1/3 szklanki oleju i progresywnie dolewamy wody ciepłej. Wyrabiamy ciasto aż skończy się woda. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odkładamy na 40 minut.
Krok 5 - Quesadillas z chili con carne foto
6
Dzielimy ciasto na 4-5. kulek. Każdą kulkę wałkujemy. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy rozwałkowane ciasto i podgrzewamy z każdej strony około 3 minut.
Krok 6 - Quesadillas z chili con carne foto
7
Wykładamy ciasto na pergamin. Na tortillę dodajemy starty żółty ser. Na ser dodajemy farsz chilli con carne. Ponownie dodajemy żółty ser i drugą tortillę.
Krok 7 - Quesadillas z chili con carne foto
8
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy około 5-7 minut aż ser się rozpuści. Wykładamy na tackę i kroimy w trójkąty. Podajemy z chłodną, gęstą śmietaną i ketchupem.
Krok 8 - Quesadillas z chili con carne foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 24.10.2015 15:52
wygląda pysznie
Czarnula666 31.05.2015 21:26
Super przepis, zabieram ;)
Aleksandra/Olcia 30.05.2015 10:11
ale wspaniałości u Ciebie
ttrytka 29.05.2015 23:16
słodkie smakołyki
jasiek 29.05.2015 21:52
kuszące wnętrze
Stenka 29.05.2015 21:32
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak