Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki wołowo- drobiowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki wołowe 1 kg
ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 mała
seler mały kawałek
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżka
skrobia kukurydziana 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Porada

zamiast skrobi kukurydzianej można zrobić lekką zasmażę z masła i mąki pszennej. ale dzięki skrobi flaczki będą zawiesiste a nie gęste jak sos.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki wołowo- drobiowe

ćwiartki z kurczaka oraz skrzydełka dokładnie umyć.zalać wodą i wstawić na gaz-zagotować,zdjąć szumowiny i dodać obraną marchew,seler,pietruszkę,sól,liście laurowe i ziele angielski
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać
flaki(użyłam gotowanych wołowych) przelać wrzątkiem.
z rosołu wyjąć mięso i warzywa-wystudzić.
do rosołu wrzucić flaki-gotować na małym ogniu 30 minut.po tym czasie dodać obrane mięso z ćwiartek i skrzydełek(ściągam skórę) oraz starte na tarce warzywa z rosołu. dodać majeranek,przyprawę do flaczków,ostrą paprykę,pieprz i koncentrat pomidorowy.podgotować kolejne 15 minut.na koniec dodać skrobię wymieszaną w małej ilości wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.05.2015 12:09
moje ulubione,takie własnie lubię :-)
w mojej kuchni 30.05.2015 00:49
dobre flaczki zawsze zjem
halina17 29.05.2015 21:06
Dobre flaczki.
misia53 29.05.2015 20:40
na flaczki zawsze mam ochotę
Gracer 29.05.2015 20:32
super przepis
pajbek 29.05.2015 20:22
Dawno nie jadłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak