Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

kapusta biała 1/2 główki/ młodej
kości 15 dag
włoszczyzna 1/2 pęczka
ziemniaki 25 dag
mleko 1/2 szklanki
mąka 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Składniki na pulpety

kapusta biała 1/2 główki/ młodej
cebula biała 1 szt.
olej 3-4 łyżki
jajko 2 szt.
masło klarowane 1 łyżka
jogurt naturalny 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mąka 5 łyżek
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami

Wykonanie pulpetów:
Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie.
Wykonanie zupy:
Z kości i włoszczyzny ugotować wywar w 2 litrach wody. Pół kapusty pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze i podawać z pulpetami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 27.05.2015 21:33
jeszcze o takiej nie słyszałam
gosia56 27.05.2015 20:36
Na pewno smaczna zupka;)
gosia1988 27.05.2015 19:45
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak