Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 300 g
mleko 1 szklanka
ziemniaki 200 g
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 5 łyżek
zielona papryka
warzywa na patelnię z koperkiem 250 g
ser żółty 150 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas)

Kroki postępowania

1
Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.
Krok 1 - Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) foto
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie.
Krok 2 - Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) foto
3
Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) foto
4
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w 190*C.
Krok 4 - Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 27.05.2015 12:49
zjadłabym z przyjemnością :)
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 10:49
Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak