Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MARCHEWKOWE

marchewka 400 g
mąka pszenna typ 650 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier 250 g (biały lub trzcinowy)
jajko 3 szt.
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

MASA JOGURTOWA

jogurt naturalny 200 ml
gorąca woda 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier 1,5 łyżki

DODATKI

truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami

Kroki postępowania

1
Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna na wiosenno - letnie desery :)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto
2
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dolewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto
3
Do powstałej masy dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i stratą marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 do 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto
4
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem jogurtowy:

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.

Jogurt ubijamy z cukrem za pomocą miksera, tak aby odpowiednio go napowietrzyć. Następnie dodajemy wodę z żelatyną, ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto
5
Upieczone ciasto marchewkowe odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie smarujemy jego wierzch masą jogurtową*.

* jeśli masa jogurtowa całkowicie stężeje w lodówce to wymieszajmy ją za pomocą trzepaczki, a następnie smarujmy ciasto.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto
6
Na masie jogurtowej układamy połówki truskawek, a następnie wstawiamy ciasto do lodówki, tak aby masa odpowiednio stężała.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.06.2015 15:27
świetne ciasto
Marta Ryżek-Kalkowska 30.05.2015 22:09
pyszności :)
Bernadeta1 26.05.2015 21:10
wygląda pysznie
Wiktoria29 26.05.2015 20:32
mniam, musiało być smaczne, fajne połączeniehttp://www.doradcasmaku.pl/przepis/355544/ciasto-marchewkowe-z-kremem-jogurtowym-i-truskawkami.html#
Futka 26.05.2015 19:26
Bardzo dziękuję za miłe komentarze i serdecznie polecam wypróbowanie przepisu :)
Kolorowa 26.05.2015 18:24
wspaniały przepis ;)
Ada-Gaba 26.05.2015 16:12
super ciasto
Megi 26.05.2015 15:26
robiłam ciasto be zpolewy i truskawek, ale to wygląda tak zachęcająca że mam w planach wypróbować polecany przepis
paulette17 26.05.2015 14:54
Fajne ciacho :)
Wacław 26.05.2015 13:32
nie jadłem ciasta z marchewką ,na pewno jest pyszne
Monika-twin 26.05.2015 13:00
SUPER CIASTO
as28 26.05.2015 12:44
fajne ciasto
Gracer 26.05.2015 12:35
Ale piękne ciasto
Mama niejadka 26.05.2015 12:19
Pyszne ciasto
Asik32 26.05.2015 11:40
takie słodkości lubię:)
norweska20 26.05.2015 11:20
smaczne zestawienie
Maridka19 26.05.2015 10:13
Bardzo fajne połączenie składników .
Alex_M 26.05.2015 10:12
fajny pomysł
bertpvd 26.05.2015 10:05
to musi być pyszne :)
Aleksandra/Olcia 26.05.2015 10:02
bardzo fajny pomysł
IZABELA29 26.05.2015 09:56
apetycznie wygląda z tymi truskawkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak