Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnowałowy Chrust

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1200 gram
żółtko jajek 5 sztuk
kwaśna śmietana 2 - 3 łyżki
ocet 1 łyżka
smalec 1 kg - do smażenia
cukier puder do obsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karnowałowy Chrust

Mąkę przesiać na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodać żółtka, ocet i taką ilość śmietany, aby ciasto było elastyczne. Gotowe wyrobione ciasto rozwałkować na cienkie placki, kroić na niezbyt długie i szerokie paski, naciąć w środku i przewinąć.
W garnku roztopić smalec. Przygotowany chrust rzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć po obu stronach na złoty kolor.

Wystudzony chrust posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.05.2015 12:57
bardzo smaczny deser
Anna133 26.05.2015 18:08
zapowiada się nie zwykle smaczne jedzonko
Aannkaa82 26.05.2015 10:04
Oj ale mi zrobiłaś ochote.... uwielbiam chruścik
dom-agi 26.05.2015 09:17
Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak